Dorpen en stadjes op Samos

Op Samos zijn er vanzelfsprekend, naast de hoofdstad en het aangegroeide Vathi, diverse andere stadjes en dorpen. Deze kan je veelal het beste onderscheiden in de dorpjes die in het binnenland liggen, vaak in bergachtige gebieden, en de vaak toeristische dorpen en vooral de badplaatsen aan de kust.

De meeste toeristen komen dan ook hun vakantie doorbrengen in een kustplaats, hoewel er in het binnenland ook wel eens een verdwaalde toerist gesignaleerd wordt. Wat natuurlijk maar gekheid is, want het bergachtige binnenland, wordt veel bezocht op excursie, of om te wandelen.De belangrijkste dorpen, en deze lijst is lang niet compleet, om een heerlijke vakantie door te brengen zijn:

Belangrijkste dorpen en stadjes op Samos

Kokkari

Dorpen en stadjes op Samos

Kokkari ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, en is de meest populaire vakantiebestemming en badplaats op het eiland. Een leuk dorpje, best wel authentiek, maar wel met een erg goed uitgaansleven, en een goede infrastructuur. Kokkari is echt toeristisch en heeft prachtige stranden, maar is af en toe ook erg druk. Erg bijzonder is het feest, dat op 27 juli wordt georganiseerd, van de Heilige Panteleimon, met originele muziek en veel dans.

Het kustdorpje Agios Konstandinos ligt in een groene natuur, en wordt door veel beboste hellingen omgeven. Het bestaat als het ware uit twee gedeelten, het oude dorp, en het nieuwe gedeelte, dat ongeveer 500 meter lager ligt.Hier genieten veel toeristen van de zee, de zon, en het uitzicht.

Chora

Chora, de oude hoofdstad van het eiland, ligt twee kilometer van het vliegveld, en is een traditioneel dorp. Vandaar ook, waarschijnlijk, dat veel toeristen hierheen komen om het dorpje te bekijken. Het dorpje is overigens autovrij.

Chora is een historische stad, gelegen op het eiland Samos in de Egeïsche Zee, Noord-Griekenland. Gebouwd in de 5e eeuw v.Chr., door de Ionische kolonisten. De stad heeft een schattig centraal plein dicht bij de haven, waar de toeristen kunnen genieten van de unieke architectuur van de stad. Er zijn veel winkels en restaurants in de buurt, waar toeristen de lokale specialiteiten kunnen ervaren. Er is ook een kleine haven, waar toeristen hun boot kunnen huren om de nabijgelegen eilanden te verkennen. Verder is er een oude kerk, het Paleis van Kapetanaki en het Archeologisch Museum van Samos dat de geschiedenis en geheimen van de stad bevatten. In Chora kun je ook een aantal mooie stranden vinden. De stad heeft veel te bieden aan bezoekers en heeft een prachtig uitzicht op de glinsterende Egeïsche Zee.

Chora is het een populaire bestemming onder toeristen. In Chora op Samos zal de bezoeker niet teleurgesteld zijn door de schoonheid en authenticiteit die de stad uitstraalt. Het is bezaaid met smalle steegjes, oude gebouwen en straten die omringd zijn door olijfbomen. Er zijn ook plekken zoals de Apollon-tempel en het klooster Panagia Spiliani waar bezoekers heen kunnen om een stukje geschiedenis van de stad te bewonderen. Daarnaast biedt Chora Samos ook een aantal mooie stranden. Of u nu een liefhebber bent van actief zwemmen of het liefst geniet van de zon op het strand, u kunt uw hart ophalen in deze stad. Er zijn ook verschillende restaurants en bars waar bezoekers kunnen genieten van heerlijke lokale gerechten en koele dranken.

Ireon

Ireon, is een klein kustdorpje, maar heeft een rijke en bijzondere geschiedenis. Dat weten we onder andere door de archeologische opgravingen, de belangrijkste die ooit gedaan zijn op Samos. Ook de beroemde oud-Griekse schrijver Herodotus schreef over Ireon, toen Heraion. Hij omschreef de tempel van Hera, die hier stond, als de grootste van Griekenland. Vandaag de dag is het hier veel rustiger, met wat toeristen en een kleine vissershaven.

Pythagorion

Dorpen en stadjes op Samos

Pythagorion is een leuke stad, die naar de wiskundige Pythagoras genoemd is, die overigens vaak als filosoof en wijsgeer betiteld wordt, maar onder andere de beroemde stelling van Pythagoras heeft bedacht. De haven van het stadje is de oudste van het gehele gebied rond de Middellandse Zee, en was dus vroeger al belangrijk, en nu nog bezienswaardig. Het stadje wordt overigens wel gezien als één van de beste plaatsen op Samos voor toeristen, en dat komt door de goede infrastructuur, en de vele bezienswaardigheden, zoals de Romeinse baden, het klooster va Panagia Spiliani, het volkenkundig museum, en ga zo maar door.

Pythagorion op Samos is een van de oudste steden in Griekenland en stamt uit de 8e eeuw voor Christus. De stad is een centrum voor de vele bezienswaardigheden van het eiland Samos, van een oude stadsmuur tot een historische haven, bekend als de ‘Pythagoras Port’, waar vandaag de dag Luxury Yacht Charters verhuurd worden. Pythagorion is ook het meest centraal gelegen dorp op Samos, met een aantal historische gebouwen, zoals het eeuwenoude paleis van Cleopatra waar ze een winterslaap hield. De stad biedt ook een aantal prachtige stranden, zoals het populaire Psili Ammos beach, dat een breed scala aan watersportmogelijkheden biedt, van snorkelen tot kajakken. Er zijn ook meerdere restaurants, cafés en bars waar je kunt genieten van de heerlijke keuken van Samos.

Manolates

Manolates is een bergdorp dat in de bergen van Ampelos ligt, en gekenmerkt wordt door de geplaveide straatjes, de waterbronnen van marmer, en de traditionele huisjes.

Als je niet altijd aan de kust wilt blijven, en je hebt een auto ter beschikking, dan is dit bergdorpje een mooi uitstapje. Let wel, het kan hier in de zomermaanden erg druk zijn met alle toeristen die op hetzelfde idee kwamen.

Vourliotes

Vourliotes ligt op een berghelling, met veel olijfbomen, wijngaarden en platanen. Het dorpje ligt op een hoogte van ± 360 meter, en is het dorpje voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Prachtige wandelwegen en wandelpaden, en een unieke natuur. Ben je niet bang om een stuk te wandelen, dan kan je dat het beste hier doen.

Karlovasi

Dorpen en stadjes op Samos

Karlovasi is de tweede stad van Samos, en is erg uitgestrekt. Hier bevinden zich diverse leerlooierijen, en er worden marineschepen gebouwd. Het oude stadscentrum is een mooie plek om te bezoeken, en ligt ten zuiden van de haven, op een heuvel. Dit gedeelte is gebouwd in 1650.

Karlovasi heeft een hele reeks bezienswaardigheden en attracties om van te genieten, waaronder verschillende heerlijke restaurants, cafés en bars. De hoofdstraten van Karlovasi Samos staan ​​vol met oude gebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Er is ook een prachtig archeologisch museum met een reeks interessante opgravingen uit het eiland. Er zijn ook verschillende kleine kloosters en kerkjes in de stad waar bezoekers kunnen komen. Karlovasi op Samos biedt ook veel leuke openbare stranden waar je kunt zwemmen, luieren en genieten van het prachtige weer. Bovendien zijn er tal van wandel- en fietspaden in en rond de stad. Er is ook een prachtig park in de buurt waar bezoekers kunnen genieten van rust en stilte.

Karlovasi staat ook bekend om zijn prachtige natuur. Er zijn veel verschillende landschappen om te verkennen, zoals heuvels, valleien, bergketens en een prachtig landschap met een prachtige kustlijn. Je kunt ook tal van vogels spotten en beschermde dieren zien in het gebied.

Marathokampos

Marathokampos ligt in een baai, en omvat diverse dorpen.

Het wordt gekenmerkt door nauwe steegjes, en traditionele huizen. Eén van de bezienswaardigheden is het grote huis van de lokale held Stamatis. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. de grot Panagia Makrini, en de grot van Panagia Sarantaskaliotissa, de grot van de veertig treden.

Booking.com