Samos stad

Samos stad, door de inwoners nog steeds Vathy genoemd, het stadje dat van oorsprong ietwat verder de heuvel op ligt, is de hoofdstad van dit mooie eiland. Door de groei van de laatste jaren zijn Vathy en Samos stad tot één kern uitgegroeid, en tot een gezellige hoofdstad.

Dat komt onder andere door de haven, waar de veerboten vanaf de andere Griekse eilanden aankomen, en van Piraeus en Turkije. Een internationale haven dus, waar veel toeristen aankomen, en waar je ook talrijke andere boten en schepen kunt bekijken.

Soms is het hier een druk aankomen en heengaan, maar er zijn ook momenten wanneer je alleen wat vissersboten de haven uit of in ziet varen.

De Platia Pythagoras, zeg maar het plein van Pythagoras, de oude wiskundige die hier vandaan komt, is het Hoofdplein van de stad, maar hier zijn weinig cafés en restaurants. midden op het plein wel Palmbomen en het indrukwekkende standbeeld van de leeuw, ter ere aan de moed van de vrijheidsstrijders.

Rond de stad liggen uitstekende stranden, en dus zijn hier niet alleen veel inwoners te vinden, maar ook veel toeristen, en kan het wat druk zijn.

Wil je de stad goed bekijken, dan kan je natuurlijk een wandeling door de stad maken, maar een andere manier van bekijken is veel indrukwekkender. Ga naar de Profitis Ilias, een blauw-witte kapel. Daar heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Maar, je moet er wel een trap van meer dan 300 treden voor beklimmen. Een behoorlijke klim dus, maar de moeite waard.

Wil je gaan winkelen, dan zijn daar ruime mogelijkheden in wat men hier de commerciële winkelstraat noemt. Van alles wat, dus kan je hier ook souvenirs kopen, maar ook kleding en dergelijke, en je kunt hier wat eten en drinken. Bij de boulevard zijn ook verschillende bars en restaurants.

Bezienswaardigheden Samos Stad

Door de stad heen valt er veel te zien, in het centrum en bij de haven. Het stadspark neemt een bijzondere plek in binnen de stad, en moet je zeker gaan bekijken. Net als het archeologische museum met een ruime collectie van vondsten die lokaal gevonden zijn tijdens opgravingen, zoals kunst en keramiek.

Bijzonder is ook het bijna vijf meter hoge standbeeld Kouros, een naakte jongeman uit 700 voor Christus. Het museum is overigens niet de gehele week geopend, maar de entree is erg laag.

Ook het museum voor Byzantijnse kunst is een mooi museum om te gaan bekijken, en geeft je ook een goed beeld van de geschiedenis van de regio en het eiland.

Booking.com